Bij het bouwen van een brug over de rivier in De Waterhoek, een oer-Vlaams gehucht, ontstaan er meningsverschillen tussen de bewoners. Velen willen liever dat alles bij het oude blijft terwijl anderen allesbehalve graten zien in de vernieuwing. Mira, een jonge knappe vrouw die tussen beide kampen in zit, doet liever haar eigen ding.
Het verhaal is gebaseerd op het boek 'De teleurgang van den Waterhoek' van Stijn Streuvels.
'Mira' was een van de eerste Nederlandstalige films waarin blootscènes voorkwamen en creëerde daarom veel ophef.
Willeke van Ammelrooy vertelde regisseur Fons Rademakers dat ze niet wilde dat haar schaamhaar vastgelegd zou worden op beeld. Pas bij de première ontdekte ze dat Rademakers die laatste wens niet had vervuld.
Stijn Streuvels, de schrijver van het boek, was betrokken bij de besprekingen van het scenario, maar overleed voordat de film werd voltooid.
De film wordt tegenwoordig beschouwd als de productie die de bloeiperiode van de Nederlandse film inluidde.
De naam van de film ligt aan de basis van de politiezone Mira die het gebied bestrijkt waar de film zich afspeelt (Avelgem-Anzegem-Waregem).
De film werd grotendeels opgenomen in Berlare (Oost-Vlaanderen). Het gehucht waar deze film werd opgenomen heet nu "Waterhoek". Het veer bestaat nog altijd. De "nieuwe" brug ligt over de rivier de Durme, op de grens tussen de gemeentes Waasmunster en Hamme (Oost-Vlaanderen) en staat nu gekend als de Mirabrug.
Het schip waarop de liefdesnacht van Mira en Lander werd vastgelegd is vandaag in collectie van het Antwerpse Museum Aan de Stroom.
Willeke van Ammelrooy vertelde ooit dat ze meer van zichzelf in de rol van Mira stopte dan in latere personages, omdat zij toen net zoals Mira op zoek was naar vrijheid.