Johan wordt in 1947 als luitenant uitgezonden naar Indonesië tijdens de Politionele Acties. Het land uit zijn herinnering is veranderd: zijn vader werd vermoord, de oud-kolonisten zijn verbitterd en de vrijheidsstrijd woedt in alle hevigheid. Johan gaat op zoek naar zijn jeugdvriend Oeroeg en stelt hem, wanneer zij oog in oog staan, de onontkoombare vraag: 'kunnen wij nog vrienden zijn?'. Oeroegs antwoord is een schrijnende weergave van de ongelijke verhoudingen: 'niet zolang één Nederlander gelijk staat aan twaalf Indonesiërs'.
Oeroeg ging op 10 juni 1993 in première in Nederland. In België en Indonesië ging de film pas in november 1993 in premiére. In 1994 werd Oeroeg uit de zalen gehaald en had hij zo'n 145.000 bezoekers getrokken. In Nederland spreken ze van een succes wanneer een film de 'gouden grens' van 100.000 bezoekers kan overschrijden.
De film werd in 1993 geselecteerd voor het internationale festival voor historische films in Parijs. Daar won het geen prijzen.
Rik Launspach won voor zijn vertolking van Johan ten Berghe het Gouden Kalf voor 'Beste Acteur' bij de Nederlandse Filmdagen in 1993.