Series

De Ridder (2013 - 2016)

Mijn score:
+/- 50min | Drama, Misdaad
De Ridder (2013–2016) on IMDb

Na de tragische afloop van een zaak in de rechtbank van Gent gooit de ambitieuze jonge advocate Helena De Ridder het roer om en wordt ze openbaar aanklager. Maar de procureur maakt zich daar zorgen over. Geeft ze haar goedbetaalde baan daadwerkelijk op om de maatschappij te dienen, zoals ze zelf beweert, of is ze eigenlijk bezig met een persoonlijke kruistocht?

Afleveringen
Seizoen 1 (2013) 13 afleveringen
1. Een man van 53
Helena De Ridder is advocate bij Ravenakkers & Partners. Wanneer de bekende ex-voetballer Paul Vandenbon beschuldigd wordt van pedofilie, wordt Helena op de zaak gezet. Helena werpt zich op de zaak, maar de confrontatie met het vermeende slachtoffer brengt haar tot twijfelen.
2. Een kind van 4
Helena gaat voor het parket werken. Daar onderzoekt ze de dood van een kleuter na een ongelukkige val van een trap. Helena laat zich al meteen opmerken wanneer ze op basis van een anonieme tip de begrafenis van het kind laat stilleggen en zo de ouders tegen zich in het harnas jaagt.
3. Een gast van 19
Bij een overval op een kruidenierszaak in een multiculturele buurt wordt de uitbaatster hardhandig aangepakt en met een stroomstootwapen bewerkt. Al vrij snel weet ze het slachtoffer Malik Massoun als medeplichtige te identificeren, maar van de geweldenaar met het stroomstootwapen ontbreekt elk spoor. Helena probeert Massoun de naam van zijn collega-overvaller te laten opbiechten, zodat de overval niet de zoveelste dreigt te worden die ongestraft voorbij gaat.
4. Een baby van 6 maanden
Tijdens haar eerste nachtdienst wordt Helena opgeroepen voor een aanrijding met vluchtmisdrijf. In het wrak van de aangereden wagen zit een baby gekneld. Via camerabeelden uit de buurt kan het betrokken voertuig snel geïdentificeerd worden. Helena besluit een strenge straf te vorderen, maar wanneer Meester Ravenakkers tijdens de zitting nieuwe elementen aanbrengt, werpt dat een heel ander licht op de zaak.
5. Een meisje van 8
Wanneer haar ouders iets te laat na de zwemles aankomen om haar op te halen, blijkt Parfaite Bovenaerde, een Kameroens adoptiekind, spoorloos verdwenen. Het kind blijkt meegelokt door een Afrikaanse asielzoekster die bij hoog en laag blijft beweren dat de kleine Parfaite haar bloedeigen dochter is. Wanneer een DNA-test daarover uitsluitsel geeft, komt Helena een adoptiezwendel op het spoor die mogelijk aan het geluk van tientallen adoptieouders zal raken.
6. Een vrouw van 70
In een caravan worden vier vrouwen dood aangetroffen. Uit onderzoek blijken zij een CO-vergiftiging opgelopen te hebben. De vrouwen blijken deel uit te maken van een Oost-Europese groep vrouwen die voor een hongerloon toiletten langs de wegrestaurants van het bedrijf Lunchline dienen te poetsen. Met de hulp van de zus van een van de vermoorde vrouwen, komt het parket de chauffeur van de groep mensenhandelaars op het spoor. Er blijkt een hele kluwen van bedrijfjes en tussenpersonen aan de mensenhandel vast te hangen. Uiteindelijk wordt Lunchline toch voor de rechter gedaagd en worden er vergoedingen uitgekeerd aan de slachtoffers.
7. Een gitarist van 38
Omdat Atil ziek valt, moet Helena op het laatste moment een zitting van hem overnemen. Ze krijgt de indruk dat er iets niet helemaal klopt, en laat de zaak uitstellen om het dossier te heropenen. Ze komt al snel op het spoor van een criminele motorbende die haar persoonlijk bedreigt.
8. Twee broers van 18 en 19
Een buurt wordt al maanden geterroriseerd door een criminele jeugdbende. Wanneer de situatie na het zoveelste incident ruchtbaarheid krijgt in de pers, voert Helena een zerotolerancebeleid in. De harde aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, maar wanneer twee broers, Senna en Lucky, alsnog door de mazen van het strafrechtelijke net dreigen te glippen, steekt Helena haar nek uit om hen op het rechte pad te krijgen.
9. Een moeder van 52
Helena wordt 's nachts opgeroepen voor een uit de hand gelopen drugsfeestje in een chique villawijk. Wanneer het om de villa van de minister van Justitie gaat en de dochter van de minister betrokken partij blijkt te zijn, gaat plots het hele parket op de tippen van de tenen lopen. Helena moet de zaak uit handen geven, maar wanneer ze vermoedt dat alles onder de mat zal worden geveegd, zet ze toch door. Gedreven probeert ze een zaak op te bouwen voor het deksel op de doofpot gaat.
10. Een kind van 19
Een vader beschuldigt de tuinman van een verblijfscentrum voor mentaal gehandicapten ervan zijn 19-jarige dochter met de verstandelijke leeftijd van 12 jaar te hebben verkracht. De tuinman ontkent niet, maar beweert dat er wederzijdse toestemming was. Wanneer blijkt dat de twee een relatie hadden komt Helena voor een dilemma te staan. Kan de dochter zelf beslissen, of gaat het hier altijd om verkrachting...
11. Een moeder van 45
Een controversiële tentoonstelling met kunstfoto's over jongeren op de rand van zelfdoding, wordt met geweld verstoord. Kan Helena ingaan op de eis om de tentoonstelling te verbieden? Ook de zaak Vandenbon krijgt een staartje.
12. Een Gitarist van 38
Topcrimineel Willem Droeven staat op het punt vrij te komen, maar net op dat moment komt er een nieuwe klacht tegen de man binnen. Gaat het om een terechte beschuldiging of probeert men de vrijlating tegen te houden?
13. Een topadvocaat van 55
De ontdekking van een kinderpornonetwerk, rakelt oude demonen van de zaak Vandenbon op. De beheerder van het netwerk blijkt na een reeks beroertes dement te zijn. Het onderzoek dreigt hierdoor vast te lopen. Helena, die haar kans ziet om in het reine te komen met haar verleden, bijt zich hardnekkig vast in de zaak. Wanneer een anonieme tip het onderzoek in een stroomversnelling brengt, duiken een aantal onaangename verrassingen op.
Seizoen 2 (2014) 13 afleveringen
1. Een havenarbeider van 48
Tijdens een nachtelijke bommelding in een groot Gents havenbedrijf maakt Helena De Ridder kennis met Thomas De Kuyper, de jonge, charmante havenschepen van de stad. Het klikt meteen. Helena ontdekt echter dat het havenbedrijf illegaal radioactief afval versluist naar Italië. Wanneer ze de zaak tot op het bot wil onderzoeken, krijgt ze de indruk dat meneer de havenschepen haar probeert tegen te werken. Zelfs procureur Christine Bogaerts vindt dat ze te ver wil gaan.
2. Twee kinderen van 8 en 11
Het onderzoek naar het lek in de OT&C-zaak zorgt voor een sfeer van wantrouwen op het parket. Ondertussen heeft Helena de handen vol met het onderzoek naar een nachtelijke inbraak, waarbij twee Romakinderen op heterdaad werden betrapt. Gehinderd door taalbarrières en culturele verschillen probeert Helena de ouders op te sporen om verantwoordelijkheid op te nemen. Tegelijk probeert ze de opdrachtgevers van de inbraak op te sporen.
3. Een collega van 29
Wanneer een jongeman sterft in de brouwerij waar hij werkte, onderzoekt Helena wat er is misgelopen op de avond van zijn dood. De jongeman blijkt het slachtoffer te zijn geweest van zware pesterijen op het werk. Intussen vindt Helena op haar bureau een brief waarin zowel schepen De Kuyper als haar eigen procureur in een slecht daglicht komen te staan. Zal ze zwijgen of zal ze Thomas en Christine erover aanspreken?
4. Een politieman van 47
Helena's goede relatie met de politie komt onder druk te staan wanneer ze een zaak op haar bord krijgt waarin agent Tony Laeremans verdacht wordt van machtsmisbruik en politiegeweld. Een uiterst delicaat dossier. Bovendien wordt het slachtoffer vertegenwoordigd door meester Ravenakkers, die de zaak vakkundig probeert op te pokken in de media. Ook op het parket heeft Helena het niet makkelijk nu Yves Bracke aangesteld is als vervanger van de zieke Christine Bogaerts.
5. Een homo van 32
In een Gentse buurt waar veel Turkse Belgen wonen, vindt voor de derde keer op rij een brutale homobashing plaats. De man van het slachtoffer is de voorzitter van een Gentse holebivereniging. Hij dreigt met een Roze Mars in de Turkse buurt. Helena ontdekt dat het niet zomaar om homobashing gaat, maar moet alle moeite doen om de gemoederen in de stad te bedaren. Ook in haar liefdesrelatie met schepen De Kuyper laait het vuur op…
6. Een bestuurder van 21
Een jonge vrouw wordt 's nachts van haar fiets gereden en dood achtergelaten. Ze was echter zwaar dronken. Helena moet opboksen tegen de publieke opinie en het verdriet van de nabestaanden om te vermijden dat een jonge bestuurder onterecht publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld…
7. Een advocate van 57
De OT&C-zaak komt opnieuw voor. De identiteit van een zeeman die rechtstreeks kan getuigen over het dumpen van radioactief afval in zee is nog altijd niet geweten. Thomas kan Helena via zijn havenconnecties aan een naam helpen, maar weigert omdat hij zijn tipgever anonimiteit heeft beloofd. Intussen brengt de OT&C-zaak ook Christines positie als procureur aan het wankelen…
8. Een presentatrice van 36
Helena onderzoekt een klacht wegens stalking van een tv-presentatrice tegen de fotograaf van een sensatieblad. Ze komt lijnrecht tegenover Bracke te staan. De procureur ad-interim laat meteen merken dat er een nieuwe wind waait op het parket. Intussen verkeert Helena in de waan dat niets haar liefdesgeluk met Thomas nog in de weg kan staan…
9. Een meisje van 16
Wanneer Thomas valselijk beschuldigd wordt van verkrachting, blijft Helena hem door dik en dun verdedigen. Intussen probeert ze zich te concentreren op haar werk. Een sadistische pyromaan heeft een kennel met levende honden in brand gestoken. Volgens de gerechtspsychiater is dit het werk van een koele psychopaat. De wereldbeelden van Helena en de radicale oude man komen zwaar in botsing…
10. Een vrouw van 84
Enkele verdachte kneuzingen bij een bejaarde vrouw lijken op een banaal ongeluk te wijzen. Helena seponeert de zaak, maar moet die echter al snel heropenen wanneer de vrouw in het ziekenhuis wordt opgenomen na een tweede 'ongeluk'. relatie tussen Helena en Thomas komt intussen zwaar onder druk te staan wanneer een video opduikt die bewijst dat Thomas misschien toch niet helemaal onschuldig is...
11. Een koerier van 26
Een jonge pakjesbezorgster rijdt in een opwelling een opdringerige schuldeiser aan. De incassoman blijkt te werken voor een firma die kredieten verstrekt tegen woekerrenten en daarbij niet aarzelt om volop de achterpoortjes in de wet te misbruiken. Helena identificeert zich met de machteloze jonge vrouw en gaat steeds meer twijfelen aan het nut van haar eigen job op het parket...
12. Een draagmoeder van 21
Cleo is terug van haar wereldreis. Helena gaat met frisse moed terug aan het werk, maar ze stelt vast dat Bracke al een vervangster heeft voorzien. Noodgedwongen helpt ze de streberige Stefanie met een netelige draagmoederzaak. Ondertussen gaat ze koppig de strijd weer aan met OT&C. Thomas De Kuyper stelt voor om de krachten opnieuw te bundelen...
13. Een topadvocaat van 56
Het eindspel tegen OT&C is ingezet. Terwijl Helena zich voor het Hof van Beroep moet verantwoorden wegens het mishandelen en intimideren van een slachtoffer, zet ze samen met Thomas de strijd verder tegen OT&C. Langzaam tekenen de contouren van een complot zich af. Een van de hoofdspelers is Ravenakkers. Maar zelfs al begint het net zich langzaam rond hem te sluiten, hij houdt nog enkele sterke troeven achter de hand...
Seizoen 3 (2015) 13 afleveringen
1. Een bankierster van 29
Emma Browne, een succesvolle jonge bankier, wordt dood teruggevonden in haar appartement. Helena is ervan overtuigd dat de vrouw werd vermoord en begint de voorbereiding van haar eerste grote zaak. De resultaten van de autopsie en het onderzoek wijzen er echter op dat het om een ongeluk ging. Helena weigert dit te aanvaarden.
2. Een vechtersbaas van 23
Helena komt onder zware druk te staan wanneer een spoorwegbewaker het slachtoffer wordt van een brutale aanval. Ze moeten de vechtersbaas snel vinden. Helena doet haar werk zorgvuldig, maar door enkele gebeurtenissen in haar persoonlijke leven maakt ze een kapitale fout. Ondertussen probeert Gust Martens op allerlei mogelijke manieren te bewijzen dat hij onschuldig is aan de dood van Emma Browne.
3. Een verkrachtingsslachtoffer van 23
Helena komt onder zware druk te staan wanneer een spoorwegbewaker het slachtoffer wordt van een brutale aanval. Ze moeten de vechtersbaas snel vinden. Helena doet haar werk zorgvuldig, maar door enkele gebeurtenissen in haar persoonlijke leven maakt ze een kapitale fout. Ondertussen probeert Gust Martens op allerlei mogelijke manieren te bewijzen dat hij onschuldig is aan de dood van Emma Browne.
4. Een would-be-muzikant van 25
Gust Martens wil Helena bewijzen dat er een verband is tussen de dood van een Kroatische prostituee en de moord op Emma Browne. Volgens hem werden ze allebei het slachtoffer van een Kroatische drugsbende , die recent actief is in Gent. Wanneer Tim, Cleo's geliefde, op een gewelddadige manier betrokken geraakt bij een drugsconflict, vreest Helena dat het om dezelfde bende gaat.
5. Een activist van 59
Tijdens een demonstratie tegen genetisch gemanipuleerde organismen, wordt een preiveld aan de universiteit vernield. De charismatische professor Kloosters treedt op als een welbespraakte voorvechter van de activisten. Maar de demonstratie leidt tot dood en geweld. In de drugszaak onderzoekt de lokale politie enkele drugsterreinen. Helena en inspecteur Stevens kunnen goed samenwerken.
6. Een vondeling van enkele dagen
Op de kerstmarkt in Gent vindt inspecteur Tony Laeremans een baby van enkele dagen oud. De ouders Valérie Pieters en Daan Vergauwe, een drugskoppel, worden snel gevonden. Wanneer de moeder haar baby terug wil, probeert Helena dit te verhinderen. Maar is dit gerechtvaardigd? Of wordt haar oordeel gekleurd door de plotse terugkeer van haar eigen moeder? Helena neemt een impulsieve beslissing in haar liefdesleven.
7. Een gedetineerde van 55
Een gevangene wordt dood aangetroffen in zijn isolatiecel. Het is Paul Vandenbon, een oude kennis van Helena. Ze ontdekt dat de voormalige voetballer hardhandig werd aangepakt als pedofiel in de gevangenis. Niet enkel de andere gevangenen, maar ook de bewakers doen nogal vreemd wanneer ze ondervraagd worden. Ondertussen maakt iedereen zich klaar om de genadeslag toe te dienen aan de Kroatische drugsbende.
8. Een cafébaas van 35
Een gevangene wordt dood aangetroffen in zijn isolatiecel. Het is Paul Vandenbon, een oude kennis van Helena. Ze ontdekt dat de voormalige voetballer hardhandig werd aangepakt als pedofiel in de gevangenis. Niet enkel de andere gevangenen, maar ook de bewakers doen nogal vreemd wanneer ze ondervraagd worden. Ondertussen maakt iedereen zich klaar om de genadeslag toe te dienen aan de Kroatische drugsbende.
9. Een tangoleraar van 32
Een tangoleraar wordt het slachtoffer van brandstichting. Hij weet meteen wie de dader is. Een ex-leerlinge, die hem beschuldigde van verkrachting, heeft immers een haatcampagne tegen hem opgestart via de sociale media. Samen met haar vriend zet ze een keten van gebeurtenissen in gang die ze niet meer kan beheersen. Bankier Decoster wordt eindelijk aan de tand gevoeld over de verdwijning van Gust Martens.
10. Een Scientology-lid van 37
Een gescheiden vrouw beschuldigt haar ex-echtgenoot ervan hun dochtertje aan te randen. Is dit wel de waarheid? Of is het weer een nieuw dieptepunt in de scheiding van een koppel die het hartverscheurende trauma van hun verleden niet kunnen verkroppen? Louis start een erg riskant spelletje poker met Aleksandra Arbanas. En Cleo heeft geweldig nieuws.
11. Een chemiestudente van 19
Een gescheiden vrouw beschuldigt haar ex-echtgenoot ervan hun dochtertje aan te randen. Is dit wel de waarheid? Of is het weer een nieuw dieptepunt in de scheiding van een koppel die het hartverscheurende trauma van hun verleden niet kunnen verkroppen? Louis start een erg riskant spelletje poker met Aleksandra Arbanas. En Cleo heeft geweldig nieuws.
12. Een (ex-)flik van 29
Louis Stevens boekt eindelijk resultaat met zijn undercoverwerk. Hij vindt het bewijs dat Helena nodig heeft om de bende van Arbanas te stoppen en hen voorgoed achter de tralies te zetten. Omdat de bende Louis niet meer vertrouwt, vindt Helena dat het tijd is om de undercoveroperatie te beëindigen. Maar dan maakt iemand een onvergeeflijke fout die erg zware gevolgen heeft.
13. Een parketmagistrate van 30
Helena's eerste moordzaak begint slecht. Er zijn drie moordenaars. Het doel is hoog, maar het bewijs is dun. Daarbij is haar voornaamste tegenstander de zeer ervaren advocaat Jan Ravenakkers. Met Bracke als haar raadgever en Manu als haar trouwe medewerker, probeert Helena de bende van Arbanas veroordeeld te krijgen. Kan ze de jury van twaalf overtuigen?
Seizoen 4 (2016) 8 afleveringen
1. Zondag 22u37
Wanneer zes mensen worden vermoord in luxebordeel De Limbo, gaat Helena De Ridder, samen met Zohra El Zarkaoui en de nieuwe onderzoeksrechter Pieter-Jan Aelbrecht, op zoek naar de dader. Achter elke dode, zowel klanten als prostituees, schuilt een mogelijk motief voor de moord.
2. Maandag 11u24
De ochtend na de bordeelmoorden wordt de zaak breed uitgesmeerd in de media. Helena staat onder zware druk van pers en publieke opinie. Wanneer Bracke in aanvaring komt met de nieuwe onderzoeksrechter komt ze echter tussen twee vuren te staan. Bovendien komt ook Ravenakkers Helena opnieuw het leven zuur maken.
3. Dinsdag 06u07
Onderzoeksrechter Pieter-Jan Aelbrecht blijft hardnekkig bewijzen verzamelen tegen Artan en de Albanese maffia, maar een mysterieuze inbraak in het mortuarium stuurt het onderzoek een andere richting uit. Terwijl Helena dag en nacht met de bordeelmoorden bezig blijft, wordt haar privéleven er niet eenvoudiger op.
4. Woensdag 00u53
Pieter-Jan en Bracke kunnen het steeds beter met elkaar vinden, maar Helena vindt dat ze zich te veel blindstaren op één spoor. Omdat het onderzoek dreigt te vertragen schakelt ze een versnelling hoger.
5. Woensdag 21u17
De nieuwe ontwikkelingen in verband met inspecteur Daens brengen het onderzoek opnieuw in een stroomversnelling. Helena vindt echter niet altijd gehoor bij Pieter-Jan, en ook haar relatie met de getraumatiseerde Zohra komt zwaar onder druk te staan. Het frustreert Helena mateloos. Net op dit moment doet Ravenakkers haar onverwachts een aanlokkelijk voorstel. Tegen beter weten in zoekt ze raad en steun bij Thomas.
6. Donderdag 21u42
De nieuwe ontwikkelingen in verband met inspecteur Daens brengen het onderzoek opnieuw in een stroomversnelling. Helena vindt echter niet altijd gehoor bij Pieter-Jan, en ook haar relatie met de getraumatiseerde Zohra komt zwaar onder druk te staan. Het frustreert Helena mateloos. Net op dit moment doet Ravenakkers haar onverwachts een aanlokkelijk voorstel. Tegen beter weten in zoekt ze raad en steun bij Thomas.
7. Vrijdag 19u27
De nieuwe ontwikkelingen in verband met inspecteur Daens brengen het onderzoek opnieuw in een stroomversnelling. Helena vindt echter niet altijd gehoor bij Pieter-Jan, en ook haar relatie met de getraumatiseerde Zohra komt zwaar onder druk te staan. Het frustreert Helena mateloos. Net op dit moment doet Ravenakkers haar onverwachts een aanlokkelijk voorstel. Tegen beter weten in zoekt ze raad en steun bij Thomas.
8. Zaterdag 09u11
De nieuwe ontwikkelingen in verband met inspecteur Daens brengen het onderzoek opnieuw in een stroomversnelling. Helena vindt echter niet altijd gehoor bij Pieter-Jan, en ook haar relatie met de getraumatiseerde Zohra komt zwaar onder druk te staan. Het frustreert Helena mateloos. Net op dit moment doet Ravenakkers haar onverwachts een aanlokkelijk voorstel. Tegen beter weten in zoekt ze raad en steun bij Thomas.
top cast
Clara Cleymans Helena De Ridder
Dahlia Pessemiers Zohra El Zarkaoui
Dirk Van Dijck Boudewijn Van der Zeypen
Ivan Pecnik Tony Laeremans
Katelijne Damen Christine Bogaerts
Louis Talpe Thomas De Kuyper
Lucas Van den Eynde Jan Ravenakkers
Lynn Van Royen Cleo De Ridder
Michaël Pas Yves Bracke
Michaël Vergauwen Manu Coppens
Fotogalerij
Video's
Weetjes

De eindgeneriek 'Direction' werd speciaal voor de reeks geschreven en gebracht door Selah Sue.

Het parket van het Gentse gerecht liet zijn magistraten de scenaristen adviseren en de Gentse rechtbank stond toe dat het gerechtshof gebruikt werd voor de opnames.

© 2020-2022 VFDb.be
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Welke cookies gebruiken we en waarom?
We gebruiken cookies op vfdb.be. Sommige zijn noodzakelijk voor een optimale gebruikerservaring, andere leren ons hoe anonieme bezoekers de website gebruiken. Ten slotte zijn er marketing cookies om advertenties via Facebook en Google relevant te houden en om inhoud uit social media te tonen. De gemeten gegevens worden altijd anoniem verwerkt en nooit doorgegeven aan derden.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring (stap 1/5)

Noodzakelijke cookies
Deze functionele cookies garanderen je een optimale surfervaring. Zonder deze cookies zou onze site niet goed werken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Analytische cookies (stap 2/5)
De analytische cookies laten ons toe om het surfgedrag van grote groepen (anonieme) bezoekers beter te begrijpen. Op basis hiervan maken we de informatie op onze website efficiënter en toegankelijker.
Belangrijk: we gebruiken de cookies van Google Analytics maar delen geen gegevens met Google!
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Advertentiecookies (stap 3/5)
Deze cookies zorgen ervoor dat advertenties voor jou geoptimaliseerd worden op basis van je surfgedrag. Als je deze cookies niet aanvaardt, krijg je nog steeds advertenties te zien. Alleen zullen deze niet aangepast zijn aan jouw surfgedrag.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Cookies voor marketing (stap 4/5)
Cookies van YouTube, Instagram en Facebook zijn noodzakelijk om inhoud (zoals filmpjes) van deze social media te bekijken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Je cookies wijzigen? (stap 5/5)
Dat kan op elk moment. Klik onderaan op "Cookie instellingen" en pas je instellingen zo aan.
Toegevoegd aan uw favorieten!
Mijn favorieten
Toegevoegd aan uw kijklijst!
Mijn kijklijst