Series

Merlina (1983 - 1988)

Mijn score:
+/- 30min | Avonturen, Familie, Misdaad, Jeugd
Merlina (1983–1988) on IMDb

De reeks vertelt de avonturen van detectivebureau Merlina in het fictieve stadje Ravenburg. De hoofdpersonages zijn (tante) Merlina zelf, een advocate, de oud-matroos Pol, Merlina's nichtje Ann en de genie-uitvinder Napoleon. Ze helpen graag mensen die hun hulp inroepen en komen daarbij niet weinig in aanraking met het misdadige brein Sardonis. Het kantoor is gevestigd in de Notelaarlaan 35 in Ravenburg. Het motto van het detectivebureau is "Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot."

Afleveringen
Seizoen 1 (1983) 26 afleveringen
1. Codenaam Waterman
De werkloze Pol is getuige van een ontvoering: een meisje werd een rode bestelwagen ingesleept. Op de plaats van de ontvoering vindt Pol een amulet, wat een apendiscoop is. Uit de apendiscoop komt plots een stem die vraagt om deze te brengen naar bureau Merlina. Daar verneemt Pol van Merlina dat haar nichtje Ann door Sardonis werd ontvoerd. Pol gaat haar redden en neemt de parafix mee. Na een succesvolle operatie wordt Pol door Merlina als vaste werknemer aangenomen.
2. Vliegende Schotels Boven Ravenburg
Er zijn vliegende schotels gespot boven Ravenburg. Commissaris Stapel schakelt de hulp in van bureau Merlina. Met behulp van de anti-kogelkrant van Napoleon wordt in de bank een schietincident overleefd.
3. Het Spook Van Villa De Belettagio
Ann en Pol, vermomd als dienstmeisje en butler, gaan op spokenjacht bij graaf Villa de Belettagio. Het "spook" blijkt een neef van de graaf te zijn: hij is op zoek naar een schat. De schat wordt gevonden dankzij de goudzoeker van Napoleon en overhandigd aan de rechtmatige eigenaar: de graaf.
4. Prototype Z.A.T.-21
Pol doet mee met een spel van de scouts en komt daarbij per toeval in handen van geheime plannen. Na een ondervraging door de geheime politie mag Pol beschikken. Hij wordt ontvoerd door de Sardonianen die uit zijn op de plannen. Met hulp van Pols aanwijzingen over de apendiscoop en de scoutsgroep wordt hij gered.
5. De Drie Engelen
Wanneer Napoleon van een congres terugkomt, gaat Pol hem afhalen. Hij neemt een verkeerde, identieke reiskoffer mee. Eenmaal thuis merkt men dit pas op: de koffer bevat een schilderij. Dit werd eerder gestolen uit de kerk van Ravensburg. Merlina komt de dader op het spoor alsook een kunstzwendelaar.
6. De Zaak Van Jantje Twee
Sardonis ontvoert een dolfijn uit de Antwerpse zoo. Hij vraagt een grote som losgeld. Indien deze niet tijdig wordt betaald, zal hij het beest doden.
7. De Ring Van Sjeik El Ambrass
Hoteldetective Simon wordt ontslagen nadat de ring van sjeik El Ambrass uit diens hotelkamer werd gestolen. Een dag later belt Willy Sommers bij Merlina aan met de melding dat in datzelfde hotel zijn gitaar werd gestolen. Bureau Merlina vindt de gitaar met daarin de ring van de sjeik. Met behulp van Napoleons acht-uren lijm wordt de dief gevonden: detective Samson. Zij had dit alles opgezet om te bewijzen dat ze een goede detective is.
8. De Vier Werken van Pol
Pol erft van zijn oom Hiëronymus Tack, maar vooraleer hij de erfenis krijgt, moet hij slagen in vier opdrachten.
9. Operatie Het Kwade Oog
Dichter Renaat Van Den Kapblok wordt door een hypnotiseur, ingehuurd door Sardonis, gehypnotiseerd waardoor deze zijn teksten vergeet. Merlina achterhaalt dit al snel en schakelt extra bescherming in tijdens een tv-optreden van de dichter. Daar achtervolgt Pol de hypnotiseur en tracht hem te overmeesteren. Echter hierbij geraakt Pol zelf gehypnotiseerd en krijgt opdracht om alle geheime plannen van Napoleon te stelen. Merlina volgde dit alles op via de monitorscoop en kan zo verhinderen dat het plan van Sardonis lukt.
10. Merlina Contra Tetra KK2
Ann en Stapel brengen een dode vis mee die ze vonden aan een rivier dicht bij een fabriek. Ze verdenken de fabriek ervan om het giftige Tetra KK2 in die rivier te lozen, maar de directrice ontkent dit. De volgende dag staat Pol vol met rode vlekken: hij heeft de bewuste vis opgegeten.
11. Niemand
Een man klopt aan bij Merlina. Hij lijdt aan geheugenverlies en weet niet meer wie hij is. Daarom noemt hij zichzelf Niemand. Echter is Niemand een handlanger van Sardonis die 's nachts in de kluis van Napoleon wil inbreken.
12. Een Kwestie Van Leven En dood
Een apotheker schakelt de hulp in van bureau Merlina. Hij heeft een verkeerd medicijn meegegeven met een klant, maar weet niet wie die klant is. Inname van dat medicijn kan leiden tot een maagperforatie. Boeykens helpt bureau Merlina in hun zoektocht naar de klant.
13. De Gouden Hand
Een Indiër verkoopt gouden beschermhangers die hij verkoopt aan goedgelovige matrozen: het schip waarop zij werken is in de ban van een watergeest. Bureau Merlina achterhaalt al snel dat het over pyriet gaat in plaats van goud en met behulp van een toestel dat het geluid kan uitschakelen – een uitvinding van Napoleon – wordt de geest het zwijgen opgelegd.
14. De Boedha Van Wang
In een Chinees restaurant wordt elke week een of ander artefact gestolen. Nu werd er een beeldje gestolen met een sentimentele waarde. Bureau Merlina achterhaalt dat de dader een antiquair is. Hoewel het beeldje op zich niets waard is, blijkt het een grote smaragd te bevatten.
15. De Whisky Van Lady Macendoe
Boeykens, de oprichter van het eenmansdetectivebureau Floepi, moet examen afleggen bij het detectivesyndicaat "De Fluwelen Maskers" om zijn diploma en licentie als detective te behalen. Het examen wordt afgenomen door Pol. Hij geeft Boeykens de opdracht om uit te zoeken wie er uit de kelder van lady Macendoe whisky steelt.
16. De Speedsweetrace
Gokartracer Van Brabant schakelt de hulp in van Floepi: hij krijgt dreigbrieven waarin staat dat hij niet mag deelnemen aan de eerstvolgende koers waar een grote geldprijs te winnen valt.
17. Het Mysterie Van De Blauwe Kanarie
De blauwe kanarie van mijnheer Reynaert komt voor enige tijd "logeren" bij bureau Merlina. De kanarie is verzekerd voor twee miljoen Belgische Franken en is grote kanshebber om te winnen in een vogelzangwedstrijd. Hoewel Pol de hele nacht bij de kooi blijft, zit er de volgende ochtend een mus in in plaats van een kanarie.
18. De Vloek Van Villa De Belettagio
Merlina en Pol gaan met spoed naar graaf Villa de Belettagio nadat hij hen belde om hulp en het telefoongesprek plots werd afgebroken. In de villa treffen ze dokter Igor Mortis en verpleegster Anastasia aan: volgens hen lijdt de graaf aan een tropische ziekte en krijgt hij daardoor waanvoorstellingen.
19. Diamanten Bij Het Ontbijt
De heer Goudsmit, een juwelier, rook al onraad en stak daarom valse diamanten en een zendertje in een koffer. Zijn onrust was terecht, want hij wordt overvallen waarbij het koffertje wordt gestolen. Pol achterhaalt dat men de "diamanten" in potjes platte kaas het land wil uitsmokkelen.
20. Kerstkinderen
Vijfentwintig jaar geleden adopteerde Emma Van Beneden een baby: Noëlla. Noëlla lag destijds als baby in een auto die door gangsters werd ontvoerd. Zij dumpten haar bij de Clarissen. Nu is Noëlla zwanger, maar er is een bloedtransfusie nodig. Bureau Merlina gaat op zoek naar haar biologische ouders.
21. Het Spookvliegtuig
Piloot Vlinders krijgt dreigbrieven waarin hij voor miljoenen Belgische Franken wordt gechanteerd. Een stomdronken Commissaris Stapel tracht na de geldoverdracht de geldophaler te arresteren, waarin hij uiteraard faalt.
22. De Rode Lantaarn (1)
Pol krijgt van Merlina een koersfiets en beslist om lid te worden bij de wielerclub waar ook commissaris Stapel lid is. In het reglement staat beschreven dat de wielrenner die het laatst over de finish rijdt, een rondje moet geven in het café aan alle deelnemers. Daarbij is er ook nog iemand die met behulp van een sigaret de banden van de laatste wielrenner stukmaakt.
23. De Rode Lantaarn (2)
Pol neemt deel aan een volgende wielerkoers. Met behulp van een speciaal trainingsplan gaat het hem al veel beter en eindigt hij niet meer als laatste. Hij steekt nu zonder problemen commissaris Stapel voorbij. Pol is dan ook verrast wanneer blijkt dat Stapel toch eerder de finish overstak. Het Merlina-team bespiedt Stapel om te achterhalen hoe hij het zaakje belazert.
24. Margareta Van Oostenrijk
Bij Merlina landt een heliumballon met daarin een noodboodschap van Wim, een schooljongen. Hij werd door Niemand ontvoerd en zal door Sardonis worden gebruikt om een diefstal uit te voeren in het Mechelse speelgoedmuseum: de Margaretha van Oostenrijk-pop.
25. De Juwelen Van De Koningin (1)
De koningin van Engeland heeft bij mijnheer Goudsmit een halssnoer laten ontwerpen. Het sieraad is klaar en wordt bij Merlina in bewaring genomen tot wanneer het wordt verscheept naar Dover. Desondanks Napoleon het hele huis heeft beveiligd, slaagt een Sardoriaan er in om het juweel toch te stelen.
26. De Juwelen Van De Koningin (2)
De Sardoriaan wordt overmeesterd en het juweel wordt door bureau Merlina naar Dover gebracht. Het schip wordt gekaapt door het Internationaal Misdaad Syndicaat. Napoleon zorgt voor een redding door de kapers wijs te maken dat er een gevaarlijk virus op het schip is losgebroken.
Seizoen 2 (1984) 26 afleveringen
1. De Klopgeest
Een hotelmanager schakelt de hulp in van Floepie om een klopgeest uit een hotelkamer te verdrijven. Boeikens, die schrik heeft van klopgeesten, schakelt de hulp in van bureau Merlina.
2. De Tante Roosje
Ann koopt op een rommelmarkt het Kuifje-album De sigaren van de farao en dit net voor de ogen van een andere potentiële koper. In de strip vindt ze een aparte brief met daarin instructies betreffende een transactie: de Sardonianen willen via het schip Tante Roosje de gestolen mummie van farao Amenothep verkopen aan een Amerikaan en dit voor vijf miljoen Amerikaanse dollar.
3. Het Teken Van Merlina
Sardonis heeft dokter Igor Mortis de opdracht gegeven om via plastische chirurgie iemand het gezicht van Napoleon te geven. Die valse Napoleon moet de plaats van de echte innemen om alzo de geheime plannen uit de kluis te stelen.
4. Bloemen Voor Merlina
Pol wordt aangereden door een dame. Zij geeft Pol vijfduizend Belgische Franken als vergoeding voor zijn defecte fiets en de ruiker bloemen die hij kocht voor Merlina's verjaardag. Wanneer Pol met dat geld nieuwe bloemen koopt, wordt hij door de politie gearresteerd omdat hij betaalde met vals geld.
5. Het Onzichtbare Orkest
Nonkel Bob organiseert een benefiet voor de kansarmen. Op dit benefiet zal onder andere Renaat Van den Kapblok zijn gedichten voordragen en zal er een muziekgroepje komen optreden dat Ann had horen repeteren. Dat orkest blijkt enkel een dekmantel te zijn om het lawaai van Sardonis' valsmunterijmachine te verdoezelen.
6. De Warmwater-Uitvinder
Een verwarde man klopt aan bij Merlina met de melding dat hij het kookpunt van water kan verhogen tot 3750 graden Celsius wat een doorn in het oog is van petroleummagnaten. Paghetti, een machtige man uit de petroleumindustrie, huurt Boeikens in om de verwarde man te doden.
7. De Blinde Violist
De handtas van tante Merlina wordt gestolen. De dievegge is onder hypnose en moet de tas leggen in de vioolkist van een blinde violist. Pol achtervolgt de violist, maar verdwijnt daarbij spoorloos.
8. Het Geweten Van Ravenburg (1)
Alle beslissingen in de gemeenteraad staan de volgende dag in de krant, tot ongenoegen van de burgemeester. De Ravenburgse Post wil niet zeggen wie die informatie vrijgeeft. Al snel wordt Koko, de papegaai die in een kooi in de raadzaal leeft, de hoofdverdachte. Wanneer Koko wordt verwijderd, blijven de berichten verschijnen.
9. Wie Van De Drie? (2)
Bureau Merlina gaat verder op zoek wie het lek is in de gemeenteraad. Dat moet ofwel een van de drie schepenen zijn ofwel de burgemeester zelf.
10. Chinese Goelasj
Tante Merlina nodigt Ann, Pol en Napoleon uit op een etentje in het Chinees restaurant van de familie Wang. Tot hun verbazing is het restaurant omgebouwd tot een ordinaire frituur en van de familie Wang is niets meer te bespeuren. Desondanks komt men regelmatig een keteltje Chinese goulash halen wat Merlina en haar team verdacht vindt. Vandaar start ze een onderzoek.
11. De Gemaskerde Jockey
Boeikens is bodyguard van het zwarte renpaard Sneeuwwitje en diens jockey Piet De Prins. Pol en Ann vinden een bewusteloze Boeikens; het paard en de jockey zijn verdwenen. Niet veel later verschijnt er een nieuw paard op de renbaan: de witte Lucifer die wordt bereden door een gemaskerde jockey.
12. Dubbelspel
De schoenmaker geeft verkeerde schoenen mee aan Pol. In die schoenen vinden hij en Napoleon een microfilm met gelekte geheime dossiers van het Ministerie van Buitenlandse Betrekkingen. Pol en Ann nemen contact op met mijnheer Tijlloos van het betreffende ministerie.
13. De Steen Der Wijzen
De bankdirecteur neemt contact op met Napoleon: hij is getuige hoe iemand hem een Steen der Wijzen aanbood dewelke ijzer in goud verandert. De bankdirecteur wil nu van Napoleon weten of dit kan en of het resultaat wel werkelijk goud is. Rene Van den Kapblok zit met een probleem: hij heeft gewed met een goochelaar dat die er niet in zal slagen om zijn horloge binnen 24 uur in bezit te krijgen.
14. Nico, Tico En Maximiliaan
De Sardorianen hebben op het marktplein een schat begraven ter bewaring, maar het circus heeft nu zijn tenten daar geplaatst en de schat daarbij opgegraven.
15. De Beste Detectives
Elsje is het geld waarmee ze voor haar vader een kerstcadeau wilde kopen verloren. Ze stuurt Merlina een brief om haar te helpen, maar vergeet haar adresgegevens te vermelden. Tante Merlina zet alles in om Elsje te vinden.
16. Bokkevliegers Boven Bokrijk (1)
Op Limburgse boerderijen worden de bewoners verdooft met behulp van slaapgas dat wordt toegediend door bokkenrijders.
17. Bokkevliegers Boven Bokrijk (2)
Bureau Merlina verhuist naar Bokrijk en neemt tijdelijk intrek in een omgebouwde mobilhome van waaruit ze opereert om de Bokkerijders te ontmaskeren.
18. Hoger, Lager, Foetsie
Er worden in de buurt heel wat auto's gestolen. De dieven bellen een depannagedienst op met melding dat hun auto niet start. Zodra de hersteller het probleem heeft opgelost, gaan de dieven er met de wagen vandoor. Ook de wagen van Stapel, die hij won bij Hoger, lager, wordt op dergelijke manier gestolen.
19. Drakenbloed
De Sardorianen willen in het het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol rood kwik stelen, een brandstof die ook gebruikt kan worden om raketten aan te sturen. Ze willen in de ondergrondse opslagruimte geraken door een put te graven naar het ventilatiesysteem. Om de put te verbergen, stelen ze in de straat waar Merlina woont een tentje van de RTT. De politie verdenkt Pol van de diefstal van het tentje omdat hij een woordenwisseling had met de werkmannen van RTT.
20. Zwart Goud
Renaat Van Den Kapblok is failliet: hij heeft voor 1 miljoen Belgische Franken een waardeloos stuk grond gekocht van een malafide immobiliënmakelaar. Napoleon maakt de makelaar wijs dat er in die bewuste grond een oliebel zit.
21. De Schat Van Machomet
Ann en Pol helpen professor Dreistein in zijn zoektocht naar de schat van Tempelier Machomet. In dezelfde streek verdwijnt de schilder Dadali nadat hij in aanraking kwam met smokkelaars.
22. Kalme Werksfeer
Merlina neemt Jenny aan als poetsvrouw. Sardonis achterhaalt dit en wil een Sardoriaan, verkleed als RTT-werkman, laten binnendringen via Jenny om een zendertje te verstoppen in de telefoon. Jenny is echter wantrouwig.
23. Kere Weerom Bruidegom
Monica staat op haar trouwdag alleen op het gemeentehuis. Haar verloofde Karel heeft haar in de steek gelaten om op vlinderjacht te gaan in Zuid-Amerika. Monica eist nu van de rijke ouders van Karel een fikse schadevergoeding. Ann achterhaalt dat Monica een oplichtster is.
24. De Tarnkapgang
Sardonis schakelt een illusionist in om juwelen te roven bij juweliers. De illusionist doet zich voor als potentiële koper.
25. De Inboedelbende
Een verhuisfirma biedt hun diensten aan aan een zeer lage prijs. Echter, mensen die beroep op hen deden, zien hun meubels niet meer terug. Om de verhuisfirma in de val te doen lokken, huurt Ann een appartement en laat meubels verhuizen. Pol verstopt zich in een kast om de boeven te parafixeren, maar de boeven doen de kast op slot alvorens Pol kans had om tot actie over te gaan.
26. Het Mysterie Van De Kale Olifant
In het Afrikamuseum in Tervuren is een opgezette olifant kaalgeschoren. Sjeik El Ambrass vreest een aanslag op zijn leven en roept hulp in van bureau Merlina. Dokter Igor Mortis moet in opdracht van een politieke terreurgroep de sjeik vergiftigen met olifantenharensoep. Merlina verdenkt Sardonis van de aanslag, maar hij laat weten geen moordenaar te zijn.
Seizoen 3 (1985) 23 afleveringen
1. De Onderkruiper
Pol heeft zijn eigen detectivebureau opgericht, maar heeft geen klanten. Ann en Napoleon verkleden zich enkele keren en doen zich voor om klant te worden, maar Pol herkent hen steeds. Boeikens solliciteert naar de vrijgekomen functie bij bureau Merlina.
2. De Vijfde Musketier
In het kasteel van Gaasbeek wordt De drie musketiers verfilmd. Van den Kapblok heeft een rol, maar wordt tijdens een scène verwond door een gesaboteerd zwaard. Pol neemt de rol over, maar ook hij raakt gewond op de set. Bureau Merlina gaat na waarom er kwaad opzet in het spel. is
3. De Man Van Zes Miljoen
Sardonis heeft Guido Leduc ontvoerd en vraagt zes miljoen Belgische Franken aan losgeld.
4. De Anonieme Censor
Alistair Kerkhof vreest dat haar manuscript van de roman "De Pater Is De Dader" wordt ontvreemd na een dreigement. Ondanks Ann de wacht houdt, wordt het manuscript toch gestolen.
5. De Achilleshiel
Marie-Louise, de zus van Napoleon, komt op bezoek. Haar tirannieke gedrag zorgt ervoor dat Napoleon verhuist naar de geheime bunker. Ann en Pol zoeken een manier om Marie-Louise buiten te jagen.
6. Op Polycarpiaanse Wijze
Pol heeft champignons gemaakt om deze op polycarpiaanse wijze te maken als verrassing voor Napoleon zijn verjaardag. De champignons zijn vergiftigd: een lokale kruidenier wil zijn zaak niet verkopen aan Mister Mash, vandaar dat laatstgenoemde de hulp van Sardonis heeft ingeroepen.
7. De Gouden Plaat (1)
Iemand tracht de opnames van de nieuwe plaat van zangeres Laura Lutsch te saboteren. Manager Bill Bao werd reeds ontslagen. Nadat uit de opnamestudio een magneet wordt verwijderd, lijkt het probleem opgelost. Niet veel later is Laura slachtoffer van een aanslag.
8. De Gouden Plaat (2)
Ramon de Ramenas, de nieuwe manager van de ondertussen overleden zangeres Laura Lutsch, ziet spoken en schakelt daarom de hulp in van Boeykens.
9. De Walkvader
Ann overvalt een bank nadat ze een muziekcassette heeft beluisterd in een walkman. Deze cassette en walkman kreeg ze cadeau van Pol die de spullen kocht bij een dubieuze winkelier.
10. De Kip Met De Gouden Eieren
Sardonis heeft een taxibedrijf opgericht. Klanten worden op een afgelegen plaats afgezet en overvallen door de Sardonianen. Een van de klanten is een hardloopster die de wagen kan achtervolgen en zo de schuilplaats van Sardonis ontdekt.
11. Bloemen Voor Sandra
Van den Kapblok vraagt Pol om op zoek te gaan naar een meisje dat hij ontmoette in de trein, maar van wie hij de naam en het adres is vergeten. Ann krijgt bezoek van haar vriendin Sandra. Sandra is het meisje van op de trein. Echter, tante Merlina en Napoleon zijn naar een congres. Ann en Pol willen elk hun eigen zaak oplossen en niet naar elkaar luisteren.
12. De Paradoxale Uitbreker
Een ongenodigde gast tracht uit te breken bij Merlina. Napoleon bekijkt de bewakingsbeelden, maar heeft deze per ongeluk gewist.
13. Het Boemerangeffect
Sardonis ontslaat zijn personeel. Twee van hen solliciteren bij Merlina naar een nieuwe job. Daarbij komt aan het licht dat Sardonis een glasbedrijf heeft opgericht en zijn nieuwe trawanten opdracht heeft gegeven om zoveel mogelijk ruiten te breken.
14. Voor Een Handvol Juwelen
Na een overval belandt juwelier Goudsmit in het ziekenhuis. Hij licht Merlina in dat de buit via de Flandria-boten naar het buitenland wordt gesmokkeld.
15. De Merlinapo's
Tijdens een goochelact verdwijnt Bobbejaan Schoepen spoorloos. Dit nieuws mag niet uitkomen vandaar dat bureau Merlina naar een oplossing zoekt. Pol en Ann moeten op zoek naar Bobbejaan. Napoleon en Merlina moeten de show van Bobbejaan starten en liedjes blijven zingen totdat Bobbejaan terug is.
16. Zeven Koningingen Voor Ambrass
Ann wordt door sjeik Ambrass gevangengehouden nadat hij uit het Melipark in Adinkerke zes bijenkoningennen stal omdat hij verzot is op honing.
17. Weerwolven In Het Park
Een werknemer van het pretpark Bellewaerde komt ten val en waant zich sindsdien een weerwolf. Hij jaagt de kinderen op en per gevangen kind eist hij 632,25 Belgische Franken losgeld te betalen in stukjes van 50 Belgische centiemen. Om de werknemer te kunnen vatten, organiseert bureau Merlina een Zoek-de-Weerwolf-activiteit.
18. Tand Om Tand
De Sardonianen halen tandarts De Beul ertoe over om een microfilm te verstoppen in het gebit van een van de cliënten. Diezelfde cliënt wordt ontvoerd naar het buitenland alwaar de film wordt verwijderd. Door een vergissing denken de Sardonianen dat de microfilm in het gebit van Pol zit terwijl dat het in dat van Stapel zit. Stapel ziet het niet zitten om mee te werken aan het plan van bureau Merlina om Pol te redden, maar dat is zonder de hypnoschijf van Napoleon gerekend.
19. Het Bilocatiemysterie
Mevrouw Borstlap wil haar werknemer mijnheer Potloot ontslaan. Ze doet beroep op bureau Merlina: zij moeten bewijzen dat Potloot tijdens zijn werkuren op café zit. Pol en Ann schaduwen de man elk op hun eigen manier en komen tot de conclusie dat Potloot op twee plaatsen tegelijkertijd is.
20. Een Studie In Dadalisme
Mevrouw Mistral doet beroep op bureau Merlina: ze heeft een schilderij verkocht aan antiquair Peeters, maar nu blijkt dat het schilderij veel meer waard is dan dat ze ervoor heeft gekregen.
21. Eerbetoon Aan Mijn Redders
22. De Witte Magiër
Fumisto, een duivelsuitdrijver, nodigt Merlina uit tijdens een excorcisme op mevrouw Mistral. Merlina heeft al snel door dat dit alles opgezet spel is en kan Fumisto ontmaskeren dankzij de anti-leugenverf van Napoleon.
23. Het S-Team
In de wijk "De Pure Lucht" is een inbrekersbende actief die niets stelen. Het hoofd van het wijkcomité doet beroep op de privébewakingsfirma S-Team, maar dit bedrijf is eigendom van Sardonis.
Seizoen 4 (1986) 22 afleveringen
1. Hubsa
Stapel doet beroep op het huwelijksbureau Hubsa, maar komt al snel tot de conclusie dat er malafide praktijken gebeuren.
2. De Eenzame Erfgenaam
Een notarisklerk is op zoek naar de erfgenaam van een cliënt en komt uit bij de rijke mijnheer Blutt. Niet veel later wordt Blutt overvallen.
3. Hoofdkaas Met Kaviaar
Mijnheer Tienling, de manager van Van Den Kapblok, heeft een contract afgesloten met een vereniging voor een optreden van de dichter. Echter, de dichter heeft diezelfde avond reeds andere verplichtingen. Daarom wordt Stapel ingeschakeld als vervanger van Van Den Kapblok.
4. Het Zevende Zintuig
Ramon de Ramanas ontsnapt uit de gevangenis. Hij vliegt naar Mallorca en wil zich wreken op zangeres Laura die hij destijds trachtte te vermoorden.
5. Socrates Op Sicilië
Zangeres Laura wordt gered door Ann en Pol. Laatstgenoemden besluiten om enkele dagen op Mallorca te verblijven tezamen met Stapel die zich verbrandt in de zon. Ramon de Ramanas ontsnapt opnieuw en ontvoert deze keer de schilder Dadali. Dadali kan een noodbericht versturen.
6. Valentijnsdag
Een verzekeringsagent krijgt de vraag om een duur juweel te verzekeren. Echter is het juweel nep. De eigenaar herinnert zich dat dokter Remgeld hem enkele dagen eerder contacteerde met de melding dat hij het juweel in het dokterskabinet had vergeten.
7. De Vampieren van Ravenburg
Pol achterhaalt dat de nieuwste uitvinding van Napoleon een ongewenst effect heeft: degenen die het drankje drinken, worden vampiers. Zo zijn tante Merlina, Napoleon en Ann al gemuteerd. Zij willen dat Pol ook een vampier wordt.
8. De Klusjesman
Nadat een "onontplofbare springstof" toch ontploft, moet uitvinder Napoleon zijn onderzoek verderzetten in de bunker. De ontploffing heeft voor een ware ravage gezorgd en niemand ziet het zitten om dit op te kuisen. Daarom wordt een advertentie in de krant gezet met de vraag naar een klusjesman. Een Sardoniaan meldt zich aan.
9. Ze Vielen Als Vliegen
De spelers van voetbalploeg Rapid Ravenburg vallen als vliegen.
10. Examenkoorts
Zowel Stapel als Van Den Kapblok kloppen aan bij Napoleon met eenzelfde probleem. Adjunct-Commissaris Stapel krijgt de leerstof voor zijn examen tot commissaris niet geleerd en Van Den Kapblok heeft problemen met het instuderen van een gedicht.
11. Palindrooms
De befaamde acteur Bob Lebel vreest voor zijn leven en doet beroep op bureau Merlina.
12. De Zware Jongen
Een zware jongen probeer het huis van Merlina binnen te dringen.
13. De Derde Hond
Met behulp van Napoleons nieuwste uitvinding kan een medewerker van een industriële firma – die geheime informatie verkoopt aan de concurrentie – betrapt worden.
14. De Geldkastkraak
Sardonis wil geldautomaten plunderen.
15. De Wrede Wreker (1)
Mijnheer Depauw heeft schulden met het gokken en vreest dat dokter Igor Mortis hem wil vermoorden. Pol wordt aangesteld als lijfwacht van Depauw.
16. De Wrede Wreker (2)
Depauw wordt neergeschoten, maar Napoleons X-bril heeft dit alles gefilmd. Dokter Igor Mortis wordt uitgeschakeld.
17. De Zakkenvuller
Een meisje loopt thuis weg nadat ze valselijk werd beschuldigd van winkeldiefstal. Napoleon vindt iets uit om de echte dader in de val te lokken.
18. De Achttien Flamingo's
Een rijk Zwitsers meisje klopt bij Merlina aan om op zoek te gaan naar haar biologische vader die ergens in Ravenburg zou wonen. Sardonis komt dit te weten en laat een van zijn Sardonianen zich voordoen als de bewuste vader, in de hoop om zo de rijkdom van het meisje in handen te krijgen.
19. De Rechtvaardige Rechters
Merlina komt 'De Rechtvaardige Rechters' op het spoor.
20. Het Sandra-schandaal
Sandra, de verloofde van Van Den Kapblok, wordt door Stapel gezien bij een andere man. Hij vindt dit vreemd en vraagt Pol hem te helpen. De andere medewerkers van bureau Merlina zijn van mening dat dit een privéaangelegenheid is.
21. Drugskoeriers
Tijdens een autorit krijgen Pol en Merlina een lekke band. Ze bellen een depannagedienst op, maar de hersteller verstopt drugs in de nieuwe banden.
22. Superenzymen
Het galakostuum van Stapel, dat hij speciaal kocht om zijn promotie tot commissaris te vieren, raakt bevuild en dat net voordat de zitting begint. Daarom gaat hij naar Napeleon om iets uit te vinden zodat de vlek verdwijnt, maar zowat iedereen bij bureau Merlina heeft het te druk om de Sardonianen op te laten doeken.
top cast
Anton Cogen generiekverteller
Fons Derre burgemeester
Jacky Morel journalist
Jan Moonen commissaris Médard Stapel
Jan Reussens Napoleon
Jos Kennis Wang
Lea Couzin Marie-Ann Merlina Meerschaut
Marleen Merckx Mw. Wang
Max Schnur Lepe Leo
Mieke Bouve Ann De Schrandere
Paul Ricour Pol Tack
Raf Reymen Sardonis
Stefan Danhieux Sam Foeter
Willy Leus Jean Jacques
Fotogalerij
Weetjes

Uit lezersbrieven uit het VRT-archief is gebleken dat de aflevering De vampiers van Ravenburg voor veel kinderen een traumatische ervaring was.

Ook bekende Vlamingen hadden gastrollen in de jeugdserie, zoals charmezanger Willy Sommers, krachtpatser John Massis, Nonkel Bob, presentatrice Marleen Gordts, Jaak Pijpen, Walter Capiau en Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw Josée in de aflevering De Merlinapo's, waarin tante Merlina en Napoleon samen zingen (actrice Lea Couzin is in het echt ook zangeres).

De échte parafix heeft Paul Ricour (Pol Tack) ten geschenke gekregen na de opnames van Jan Reusens (Napoleon) als herinnering aan hem en de serie.

Merlina was een jeugdreeks op toenmalige BRT, in de lijn van De opkopers – Merlina – Postbus X – Interflix, jeugdseries met ongeveer dezelfde cast & crew. Dit waren stuk voor stuk hoogtepunten in de carrière van Paul Ricour, met zijn terugkerende typetje Pol Tack in die tijd.

De 'binnenopnamen' van de hele reeks (zoals ook De opkopers, Postbus X, Interflix en vele andere reeksen) gebeurden in Studio Nauwelaerts in Bonheiden.

Er zijn destijds door de BRT ook twee boeken uitgegeven, geschreven door Dick Durver. In "Merlina's Mysterieboek" staan beschrijvingen van de personages, worden de uitvindingen van Napoleon beschreven en het bevat ook een aantal korte verhalen. In "Het geheim van Sardonis" wordt via een spannend verhaal eindelijk de ware identiteit van Sardonis onthuld. Er werd ook een stripverhaal van Merlina uitgebracht met de titel: "Marsmannen van Venus".

Napoleon vindt voortdurend nieuwe dingen uit om het detectivewerk te vergemakkelijken. De meeste uitvindingen van Napoleon worden maar één keer gebruikt, maar andere uitvindingen blijken zo handig dat ze verschillende afleveringen meegaan.

© 2020-2022 VFDb.be
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Welke cookies gebruiken we en waarom?
We gebruiken cookies op vfdb.be. Sommige zijn noodzakelijk voor een optimale gebruikerservaring, andere leren ons hoe anonieme bezoekers de website gebruiken. Ten slotte zijn er marketing cookies om advertenties via Facebook en Google relevant te houden en om inhoud uit social media te tonen. De gemeten gegevens worden altijd anoniem verwerkt en nooit doorgegeven aan derden.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring (stap 1/5)

Noodzakelijke cookies
Deze functionele cookies garanderen je een optimale surfervaring. Zonder deze cookies zou onze site niet goed werken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Analytische cookies (stap 2/5)
De analytische cookies laten ons toe om het surfgedrag van grote groepen (anonieme) bezoekers beter te begrijpen. Op basis hiervan maken we de informatie op onze website efficiënter en toegankelijker.
Belangrijk: we gebruiken de cookies van Google Analytics maar delen geen gegevens met Google!
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Advertentiecookies (stap 3/5)
Deze cookies zorgen ervoor dat advertenties voor jou geoptimaliseerd worden op basis van je surfgedrag. Als je deze cookies niet aanvaardt, krijg je nog steeds advertenties te zien. Alleen zullen deze niet aangepast zijn aan jouw surfgedrag.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Cookies voor marketing (stap 4/5)
Cookies van YouTube, Instagram en Facebook zijn noodzakelijk om inhoud (zoals filmpjes) van deze social media te bekijken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Je cookies wijzigen? (stap 5/5)
Dat kan op elk moment. Klik onderaan op "Cookie instellingen" en pas je instellingen zo aan.
Toegevoegd aan uw favorieten!
Mijn favorieten
Toegevoegd aan uw kijklijst!
Mijn kijklijst