Series

Niet voor publikatie (1994 - 1995)

Mijn score:
Drama
 Niet voor publikatie
(1991) on IMDb

Tony Verbruggen was gerechtsjournalist bij een kwaliteitskrant, maar werd daar ontslagen na een omkoopschandaal waarbij hij informatie tegen betaling uit de krant hield. Daardoor moest hij een job aannemen bij de sensatie zoekende tabloid Express. Hoofdredactrice Danielle Polspoel schuwt de leugen niet, zolang de taal meer eenvoudig en sensationeel blijft. Tony's vrouw Isabelle heeft hem op straat gezet, alleen zijn dochter Eva trekt zich het lot van haar vader nog aan.

Afleveringen
Seizoen 1 (1994) 10 afleveringen
1. Eens veroordeeld
Na zijn gedwongen ontslag bij een ernstige krant, poogt journalist Tony Verbruggen het hoofd boven water te houden bij het sensatie-blad Express. Hij wordt uitgestuurd voor een artikel over een banale burenruzie. De buur die geviseerd wordt, is een pas uit de gevangenis ontslagen crimineel. Wat niemand vermoedt, is dat de ex-gevangene wordt opgejaagd door zijn vroegere bendeleden. Voor hij het weet, zit Tony midden in een gevaarlijk wespennest en raakt hij betrokken bij een genadeloze strijd op leven en dood.
2. Derde keer, goede keer
Tony Verbruggen krijgt de tip dat de politie een razzia gaat houden in het gokkersmilieu. Tot ergernis van de rechercheurs is hij ter plaatse als de inval plaatsgrijpt. Een van de arrestanten is een vroegere vriend van Tony uit zijn bokserstijd. Tony beschermt zijn vriend en houdt hem uit de krant. Hij wordt daardoor het mikpunt van een keiharde srijd tussen politie en de gokkerswereld.
3. Om het staatsbelang
Op de rechtbank is Tony Verburggen getuige van de veroordeling van een chauffeur die een fietser aanreed. Een feit zonder nieuws-waarde, ware het niet dat we in volle verkiezingsperiode zitten en de veroordeelde de chauffeur is van een kandidaat -minister. "Express" publiceert hierover een grappig artikel. 's Anderdaags krijgtdat stukje plots grote nieuwswaarde en raakt Tony betrokken in een zaak die verstrekkende politieke gevolgen kan hebben.
4. De honger
Omdat de komkommers ongelofelijk hard groeien haalt Express nog eens een foto boven van een pin-up die jaren geleden met praktisch geen kleren aan op de voorpagina heeft geposeerd. De redactie heeft vernomen dat de vrouw, Monique Van Gelderen, intussen getrouwd is met een miljonair die haar vader had kunnen zijn. De krant verbindt aan dit modern assepoester-verhaal bovendien een lezerswedstrijd, waarbij diegene die Monique kan vinden, tienduizend frank rijker wordt, goed wetende dat ze de vrouw al lang gevonden hebben. De dame is niet happig op de extra publiciteit en Tony voelt zich seksueel aangetrokken tot haar.
5. De helderziende
Om een doorbraak te forceren in een twee jaar oude verdwijningszaak, heeft Danielle het lumineuze idee gekregen om een niet echt mentaal evenwichtige Hollandse paragnost in de arm te nemen. Tony en Eric krijgen de twijfelachtige eer om een stuk grond naast de autostrade om te mogen spitten, uiteraard zonder resultaat. Uiteindelijk vinden ze toch een lijk, maar ergens op een heel andere plaats en kan Express met een zéér spectaculaire scoop uitpakken. Volgende stap is de moordenaar vinden, en Richard Broekx, oom van het slachtoffer, duidelijk een zware recidive pedofiel, treedt weer op het voorplan, alhoewel de politie hem vorige keer niets kon maken en nu ook niet.
6. Burgerwacht
Op een avond wordt voor een café in de Sterstraat een autoruit ingeslagen. Een toevallige getuige, Zat Frankse, wordt nogal hardhandig aangepakt door een motorrijder met een paardenstaart. Express vindt het nieuwswaardig en stuurt een reportageploeg om de pas opgerichte burgerwacht - feitelijk een zooitje ongeregeld - te interviewen. Het idee ging uit van bakker Gust, de cholerieke cafébezoeker Stafke en de bende bejaarden uit de kroeg. Wat zij doen lijkt eerder op het terroriseren van brave burgers, en ze schuwen ook al geen geweld.
7. Schijn bedriegt
Een hittegolf teistert de stad en Yvette heeft een paar leuke gelegenheidsplaatjes geschoten waarin een vrouw in een fontein uit de kleren gaat. Kort na de publicatie biedt er zich echter een vreemde figuur aan die alle foto's van het incident wil kopen, ook de niet gepubliceerde. Bij nader onderzoek ziet Tony op de achtergrond van één van de foto's zijn beleggingsadviseur Frank Jespers samen met een schimmige onderwereldfiguur. Betekent dit dat Tony zijn spaarcenten foetsie zijn?
8. Het idool
Express begint met een rubriek waarin de lezers vragen kunnen stellen aan hun favoriet idool. Eén welbepaalde lezeres, Myriam Van Hecke, komt voor de dag met enkele heel saillante details over tieneridool Mono Zanga, maar ze wil voor haar verhaal goed betaald worden. Tony komt er echter achter dat de vrouw geobsedeerd én knettergek is.
9. Lange vingers
Yvette fotografeert een winkeldievegge die net een set dure lingerie heeft ontvreemd. Het verhaal achter de foto wordt des te sappiger als het Solange Poppe blijkt te zijn, de vrouw van de bekende mode-ontwerper Max Poppe, die net op het punt staat een nieuwe collectie aan de pers te presenteren. De nieuwe redactrice, Ellen De Vos, wordt naar de modeshow gestuurd terwijl Tony een smeuïg verhaaltje over kleptomanie moet schrijven. Mevrouw Poppe heeft echter haar zinnen gezet op het ten gronde richten van het mode-imperium van haar man, en ze heeft nog een ander interessant nieuwtje voor Express: een stapel valse facturen.
10. Dubbelspel
Yvo Sterckx heeft een tip over een groots opgezette drugsrazzia, maar alle inspanningen van de politie ten spijt bedraagt de vangst welgeteld twee gram hasjies. Hij nagelt de ambitieuze procureur genadeloos aan het kruis, maar dient het artikel wel in onder Ellens naam. In het milieu valt intussen een vijfde drugsdode ten gevolge van een dosis veel te pure heroïne die op de markt gebracht wordt door een bende ongure Chinezen. De politie heeft het met de dealer die de dodelijke dosis heeft verkocht, in het milieu bekend als Bingo, op een akkoordje gegooid: ze zullen hem laten lopen in ruil voor het verklikken van de rest van de bende. Tony vindt dat dit niet kan en hij steekt zijn hand in het wespennest.
Seizoen 2 (1995) 10 afleveringen
1. Koud geld, deel 1
Tony Verbruggen heeft net een aanbieding gekregen om voor een serieuze krant te werken, als zijn oude criminele buddy Leon Van Aken hem opzoekt. Leon is op heterdaad betrapt toen hij probeerde om in een elektrozaak te betalen met valse briefjes van 5000 frank op last van de zware crimineel. Leon wil de hele bende aan de politie verraden, maar wil dat Tony als tussenpersoon bemiddelt. Raymond is het echter niet eens dat hem de voorwaarden voor een deal worden opgedrongen.
2. Koud geld, deel 2
Tony is spoorloos verdwenen, maar de telefooncel van waaruit hij Eric heeft proberen te bellen is verbrijzeld. In de buurt wordt de neergeschoten Van Aken teruggevonden: hij ligt in coma en kan voorlopig niet ondervraagd worden. De zaak wordt behandeld als een onrustwekkende verdwijning en jammer genoeg draaien 's anderendaags de persen opnieuw en moet er een krant verschijnen. Voor Eric die meent dat hij deels schuld heeft aan de zaak omdat hij Tony's telefoon niet heeft opgenomen, wordt het allemaal te veel en hij zoekt vertroosting in een fles whisky.
3. Het kind van de rekening
Gino Blancke wint de Soundmixshow op televisie en mag als prijs een single opnemen in een echte opnamestudio. De redactie van Express krijgt er lucht van dat de familie het overwinningsfeest in kleine, intieme kring zal vieren zonder de pers. Danielle ruikt een exclusiviteit en - ze kent de eigenares van het restaurant - stuurt Eric en Ellen undercover als dienstpersoneel. Daar zijn ze getuige van hoe de familie zich te goed doet aan kreeft en wijn, terwijl het eigenlijk allemaal omhooggevallen marginalen zijn. Erik laat Ellen een vernietigend artikel schrijven. Prompt dreigt de familie ermee dat ze de restaurantrekening niet meer zal betalen omdat hun privacy is geschonden.
4. Het goede doel
Ellen is er het hart van in wanneer een abonnee van Express, Anita Jansen, in een brand haar hele have en goed verliest. Ellen organiseert een benefiet en Danielle steunt haar daarin, want met het seizoen van de abonnementsvernieuwingen voor de deur vindt ze dat Express zich moet kunnen profileren als "de krant met een hart". Wanneer het hele mediacircus is gepasseerd, staat de ex van Anita briesend voor de deur van de redactie: Anita leidt een rijkeluisleventje van de alimentatie die hij moet betalen en het huis was feitelijk voor de helft van hem. Hij eist zonder verpinken de helft van wat de actie heeft opgebracht, en hij dreigt om met dit genant verhaaltje naar de concurrentie te stappen.
5. Oog om oog
Schippersdochter Chantal De Winter krijgt op een avond een lift van de twee broers Merk en Michel De Ridder die een gevaarlijke cocktail van drugs en alcohol op hebben en ze verkrachten haar. Pikant detail is dat de plaats delict zich afspeelt op amper een paar honderd meter van een politiebureau dat onbemand is omdat de twee agenten van dienst in het café zitten te zuipen. Express springt er natuurlijk op als een rottweiler op een sappige biefstuk en Ellen maakt misbruik van Lucs positie als verpleger in het ziekenhuis om aan de privégegevens van het slachtoffer te geraken.
6. De robotfoto
De politie verspreidt een robotfoto van een kinderlokker. Ellen merkt op dat de man als twee druppels water op André Maes lijkt, de voorzitter van een lokale sportvereniging. Ze suggereert als grap om er een artikel over te schrijven, vooral om de incompetentie van de tekenaar bij de politie aan de kaak te stellen. Maes verleent zijn medewerking aan de grap, maar wanneer blijkt dat hij voor het moment dat de kinderlokker toesloeg geen geldig alibi heeft, gaan de poppen aan het dansen. Maes is uiteraard niet de gezochte pedofiel, maar hij is betrokken bij een andere zaak die het daglicht niet mag zien.
7. Spreken is goud
Eric krijgt een flinke bolwassing van Danielle: het sensatiegehalte van de showbizzpagina lijkt nergens op. Hij krijgt één kans om zich te herpakken in een sensationeel en aangebrand artikel over het internationale topmodel Jessica Fox,die haar borsten voor zestig miljoen heeft laten verzekeren en die bij een blitzbezoek aan België een jonge kerel aan de haak heeft geslagen, namelijk de chauffeur van haar gehuurde limousine. De jongen in kwestie, Kris De Poorter, is echter niet van plan om de saillante details van zijn nacht met één van de mooiste vrouwen ter wereld zomaar gratis te grabbel te gooien.
8. Dubbelsprong
Televisiemaker Bob De Graaf pakt uit met de spectaculaire show "De Waaghalzen" waarin hij elke week een halsbrekende stunt uithaalt. Hij adverteert flink voor zijn programma in Express. Zijn monteur, Julien Nolet, biedt zich echter aan op de redactie met een exclusief nieuwtje: op een tape van de uitzending van volgende vrijdag, waarin De Graaf een bungeejump uitvoert, is duidelijk te zien dat de sprong is uitgevoerd door een stand-in. De redactie legt het geval aan De Graaf zelf uit en die belooft om exclusief in zijn programma reclame te maken voor Express als ze het geval uit hun kolommen willen houden. In ruil mag Ellen ook een waaghalzensprong uitvoeren met een soort vliegende katrol.
9. David X
Ellen en Yvette zijn er getuige van hoe aannemers in een huis dat eigendom is van de stad met bijzonder veel vakkennis de antiquiteiten roven. De voorwerpen duiken op bij antiquair David Van Eycken en Ellen wil daar een sensationeel artikel over schrijven. Het artikel geraakt echter niet voorbij het bureau van Danielle: ze suggereert dat het van hogerhand tegengehouden wordt, maar ze heeft blijkbaar zelf de censuurschaar vastgehouden.
10. Masha
Ellens carrière bij Express is voorbij. Ze is op het aanbod ingegaan om tv-presentatrice te worden en presenteert zeer diepgravende reportage over aangespoelde krabben aan de kust. Eric heeft het niet zo begrepen op haar nieuwe job, waarin zij in zijn ogen niets ernstigs kan uitvreten. Zelf is hij bezig met een reportage over een feestje bij een eigenaar van een miljoenen omzet draaiende videoketen waar Masha Vinarova, één van de minderjarige diensters én een illegale Roemeense, werd verkracht. Ellen en Eric zitten elkaar op journalistiek vlak in de haren, zodanig erg zelfs dat hun relatie er dreigt onder te kraken. Maar dan neemt Eric een onverwachte beslissing.
top cast
Alex Van Haecke Yvo Sterckx
Ann Ceurvels Ellen De Vos
Barbara Bracke Chrisje
Camilia Blereau Danielle Polspoel
Dirk Tuypens commissaris Raymond Van Deuren
Dirk Vermiert inspecteur Van Loon
Hubert Damen Eric De Moor
Ianka Fleerackers Eva Verbruggen
Johan Van Lierde Xavier De Block
Mieke De Groote Yvette Willems
Nora Tilley Isabel Waterschoot
Oswald Versyp Fernand De Caluwé
Vic De Wachter Tony Verbruggen
Fotogalerij
Weetjes

De reeks is een vervolg op een miniserie van 3 tv-films ('Het model', 'De overdosis', 'Overbodige luxe') uit 1991 die gemaakt werden onder het 'Made in Vlaanderen'-label. In deze minireeks werden de rollen van Danielle Polspoel, Chrisje en commissaris Raymond Van Deuren vertolkt door andere acteurs.

© 2020-2022 VFDb.be
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Welke cookies gebruiken we en waarom?
We gebruiken cookies op vfdb.be. Sommige zijn noodzakelijk voor een optimale gebruikerservaring, andere leren ons hoe anonieme bezoekers de website gebruiken. Ten slotte zijn er marketing cookies om advertenties via Facebook en Google relevant te houden en om inhoud uit social media te tonen. De gemeten gegevens worden altijd anoniem verwerkt en nooit doorgegeven aan derden.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring (stap 1/5)

Noodzakelijke cookies
Deze functionele cookies garanderen je een optimale surfervaring. Zonder deze cookies zou onze site niet goed werken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Analytische cookies (stap 2/5)
De analytische cookies laten ons toe om het surfgedrag van grote groepen (anonieme) bezoekers beter te begrijpen. Op basis hiervan maken we de informatie op onze website efficiënter en toegankelijker.
Belangrijk: we gebruiken de cookies van Google Analytics maar delen geen gegevens met Google!
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Advertentiecookies (stap 3/5)
Deze cookies zorgen ervoor dat advertenties voor jou geoptimaliseerd worden op basis van je surfgedrag. Als je deze cookies niet aanvaardt, krijg je nog steeds advertenties te zien. Alleen zullen deze niet aangepast zijn aan jouw surfgedrag.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Cookies voor marketing (stap 4/5)
Cookies van YouTube, Instagram en Facebook zijn noodzakelijk om inhoud (zoals filmpjes) van deze social media te bekijken.
Wij gebruiken cookies voor een optimale surfervaring

Je cookies wijzigen? (stap 5/5)
Dat kan op elk moment. Klik onderaan op "Cookie instellingen" en pas je instellingen zo aan.
Toegevoegd aan uw favorieten!
Mijn favorieten
Toegevoegd aan uw kijklijst!
Mijn kijklijst